Kennelyskä on yleisnimitys erilaisille koirien ylähengitysteiden infektioille
Kennelyskä on yleisnimitys erilaisille koirien ylähengitysteiden infektioille (vrt.ihmisten flunssat). Näistä taudinaiheuttajista Parainfluenssaa ja Bordetella Bronchisepticaa vastaan Suomessa on saatavilla rokotteet, mutta muidenkin taudinaiheuttajien aiheuttamia usein lievempiä kennelyskiä esiintyy . Epidemioita on usein kylmänä ja viileänä vuodenaikana etenkin suurten koiranäyttelyiden jälkeen.
Kennelyskä tyypillisimmillään alkaa voimakkaana kakomisena -ikäänkuin kurkkuun olisi juuttunut jotain, mutta myös lievempiä yskäoireita saattaa esiintyä. Normaalisti tauti paranee 1-2 viikossa. Mikäli se kestää pidempään, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Myös mikäli ruoka ei maistu yli vuorokauteen tai koiran yleistila on heikko pitäisi eläinlääkäriin olla yhteydessä. Sitä ennen olisi hyvä mitata koiran lämpö. Lämpö mitataan hyvin rasvatulla kuumemittarilla peräsuolesta ja koiran normaalilämpö on 38.0-39.0. Muutenkin taudin aikana varsinkin pennuilta on syytä seurata lämpöä päivittäin.
Kennelyskään ei ole sen kummemmin varsinaista lääkitystä kuin ihmisten flunssaankaan. Antibioottien käyttöä ei suositella paitsi komplisoituneissa tapauksissa ja jälkitautien yhteydessä. Tärkeää olisi välttää sellaisia tilanteita, jotka provosoivat yskänkohtauksia -ts esim. riehumista, kovaa juoksemista tai stressaavia tilanteita. Kävelylenkkien pitäisi olla vain niin pitkiä, että välttämättömät tarpeet saadaan hoidetuksi. Muiden koirien tapaamista tulisi välttää taudin leviämisen estämiseksi. Höyryttäminen vesihöyryllä saattaa helpottaa yskää. Varsinaisia yskänlääkkeitä suositellaan vain siinä tapauksessa, että yskiminen on niin voimakasta, että se estää koiraa tai omistajaperhettä nukkumasta. Yskiminen on elimistön oma keino päästä eroon taudinaiheuttajasta ja yskimisen estäminen saattaa siksi hidastaa paranemista. Ruokahalua voi koittaa parantaa antamalla ruoka lämmitettynä, jolloin koira haistaa aromit paremmin. Ruuan kostuttamisesta saattaa myös olla hyötyä nestetasapainon kannalta.