Lemmikkien iholle voi tarttua puutiaisia lähes koko vuoden
Lemmikkien iholle voi tarttua puutiaisia lähes koko vuoden kylmimpiä talvikuukausia lukuunottamatta. Yleisimpiä ne toki ovat keväästä syksyyn, mutta onpa Suomessakin löydetty puutiainen koirasta jopa helmikuussa. Puutiaisen purema ei satu eikä kutise, joten pienen tumman pisteen näköinen puutiainen on hankala löytää koiran iholta ennen kuin se on aterioinut uhrinsa verellä useamman päivän, jolloin se lopulta muuttuu kahvipavun kokoiseksi harmaanrusehtavaksi pallukaksi. Lemmikit saavat itseensä herkästi suuriakin määriä puutiaisia liikkuessaan ruohikoissa ja pusikoissa. Sitä kautta ne saattavat helposti eksyä ihmisiinkin etsiessään kiinnittymispaikkaa. Koska puutiaiset saattavat kantaa ja levittää sekä lemmikeille että ihmisille vaarallisia tauteja kuten puutiaisaivokuumetta, borrelioosia, ehrlichioosia ja anaplasmoosia olisi erittäin tärkeää huolehtia puutiaistartuntojen ennaltaehkäisystä kaikilla koirilla ja ulkona liikkuvilla kissoilla. Ulkomaille esim. koiranäyttelymatkoille matkustavien tulisi huolehtia puutiaishäädöstä erityisen tarkkaan. Vuonna 2013 löysimme klinikallamme ikänsä vain Tuusulassa oleskelleesta koirasta Dermacentor-punkin, joka levittää piroplasmoosia, johon Suomessa ei ole helposti saatavissa lääkitystä. Todennäköisesti otus oli kulkeutunut Tuusulaan jonkin näyttelyssä käyneen koiran mukana. Talvesta Dermacentor-punkit meillä tuskin selviävät.
Monet puutiaisten häätöön tarkoitetut valmisteet ovat kissoille myrkyllisiä, joten kissa- ja kissa+koiratalouksiin suosittelemme lähinnä fiproniilia sisältäviä valmisteita spot-on-valmisteena tai sprayna.Koirille on olemassa spot-on- valmisteina lisäksi mm. imidaklopridia ja/tai permetriiniä ym.sisältäviä spot-on-valmisteita. Nämä antavat yleensä n. kk. pituisen suojan. Lisäksi on saatavissa mm. deltametriiniä sisältäviä pantoja, jotka antavat jopa 5-6kk suojan, mutta näyttäisivät aiheuttavan herkimmille koirille helpommin iho-ja allergisia reaktioita. Kullekin sopivan valmisteen valinnasta kannattaa keskustella farmaseutin tai eläinlääkärin kanssa. Käyttöohjeiden huolellinen noudattaminen on etenkin näiden valmisteiden kanssa hyvin tärkeää.
Koska mikään puutiaisten karkoitusaine ei toimi sataprosenttisesti, joutuu puutiaisia aina silloin tällöin poistamaan. Puutiaisen poistamiseksi ei tarvitse tulla eläinlääkärin vastaanotolle, vaan toimenpiteen voi hyvin suorittaa itse. Mitään rasvaa ei pidä käyttää, koska rasvaan tukehtuessaan puutiainen helposti ”oksentaa” taudinaiheuttajia uhriinsa. Mikäli punkkipihtejä ei satu olemaan voi puutiaisen nyppäistä helposti myös sormin tarttumalla siitä kiinni mahdollisimman läheltä kärsää. Puutiaisen kärsä on anatomialtaan sellainen, että osa siitä jää käytännössä väkisinkin ihoon, eikä sitä tarvitse yrittää kaivaa pois. Puutiaisen poistamisen jälkeen iholle myös yleensä jää n. herneen kokoinen paukama, josta ei tarvitse välittää ja joka häviää pikku hiljaa ja erittäin harvoin tulehtuu. Sekä kissoille että koirille on nykyään olemassa lisäksi tehokkaita ja turvallisia reseptivalmisteita puutiaisten häätöön. Näistä voit keskustella lisää eläinlääkärin kanssa.